ABB - Intrion

Action Dropper zorgt voor een topper!

In het Colruyt distributiecentrum in Halle hadden we een interview met Jean-Pol Lecocq, afdelingshoofd, over de “Action  Dropper” i-concept installatie van intrion.


Waaruit bestaat dit totaalconcept?

“Het gaat hierover het depalletiseren van productiebakken, het automatisch invoeren in een mini-load stockage en het in-sequence uitvoeren naar de orderpickwerkposten. Tenslotte is er ook een automatische buffering (OCB), voorzien om optimaal aan te sluiten op de transportplanning van de gegeven winkel.”

Van waar die naam “Action Dropper”?

“Het gaat hier over de verdeling van artikelen op basis van acties gelinkt aan o.a. feestperiodes zoals Kerst en Nieuwjaar, Pasen… of andere aangelegendheden zoals “terug naar school”, Halloween,…
Er zijn er zo’n 85 per jaar. Deze artikelen komen vroegtijdig binnen, wat ons de kans biedt om rustig de voorbereidingen te treffen en deze mooi te verdelen over al onze winkels.”

Het “Goods to Man” principe wordt hier ook gehanteerd. Kan u dit even toelichten?

“Dit principe bestaat erin dat de magazijnier niet voortdurend over en weer rijdt in het magazijn op zoek naar de goederen die hij nodig heeft. In plaats daarvan haalt het systeem de goederen uit stock en brengt ze hem aan.”

Is dit betrouwbaar?

“Ja, het systeem geeft exact aan hoeveel producten van een bepaald type voor welke winkel bestemd is. En er werd een extra controle voorzien op basis van het gewicht. We kennen immers het gewicht van elk product en er kan dus perfect gecheckt worden of het opgegeven aantal goederen in de bak overeenkomt met de werkelijkheid.”

Kan u omschrijven welke weg een product volgt?

“Een product volgt drie stappen: eerst ontstapelen en wegzetten in de stock, hierna wordt het er opnieuw uitgehaald (wat we “work in progress” noemen) en verdeeld over de winkelbakken. Deze bakken gaan dan terug in de tussentijdse stockage. De bakken worden in- en uitgehaald tot ze nokvol zijn en dan komen ze terug naar de paletiseerunit. Dus op één pallet staat alles klaar voor één en dezelfde winkel.”

Waar zit de complexiteit in dit verhaal?

“Het meest complexe is de database en de computerbesturing die hier achter zitten. Alsook het feit dat diverse kranen tegelijkertijd aan het werk zijn.”

Welke voordelen ervaart u?

“Gezien we hiermee enorm aan efficiëntie en tijd winnen, heeft dit onze kosten daadwerkelijk verlaagd en kunnen we dus de laagste prijzen blijven garanderen.”

Waarom hebt u voor intrion als partner gekozen?

“intrion denkt mee hoe de efficiëntie van deze processen kan verbeterd worden en past hierna de puzzlestukken in mekaar. De échte meerwaarde van intrion vinden we rechtstreeks in het kloppend hart van de installatie: lay-out, sturing van de transportbanden, electrische engineering, robotaansturing, database en locatiebeheer,… Eén ding is zeker: voor een volgende installatie doen we opnieuw beroep op intrion.”

 

circle_image