ABB - Intrion

Neusje van de koe

Dubbele automatisering verhoogt efficiëntie van Debaenst

Groeien brengt vaak extra complexiteit met zich mee. Zeker als je je wil onderscheiden met een ruimere of snellere klantenservice. Vleesverwerkingsbedrijf Debaenst uit Moeskroen besloot zijn productieproces te automatiseren en is nu helemaal klaar voor de toekomst.

 

Debaenst (34)

Tot een paar jaar geleden slaagde Debaenst erin om opslag- en verwerkingsactiviteiten volledig manueel uit te voeren. Naarmate het aandeel supermarkten binnen het klantenbestand groeide, zagen ze de complexiteit die het voorverpakken van vlees met zich meebrengt, sterk stijgen. Bovendien namen de volumes gestaag toe.

Kurt Debaenst, zaakvoerder: “Toen we merkten dat de groei en de complexiteit op de efficiëntie begon te wegen, zijn we over automatisering gaan nadenken. In de eerste plaats wilden we een automatisch systeem voor een efficiënte opslag van de stukken vlees die naar de portioneringszaal moeten. In intrion vonden we de perfecte partner om dat voor ons te ontwikkelen.”

 

Uitgekiende aansturing voor maximale performantie

Het principe achter de iCollector, want zo heet het systeem, is vrij eenvoudig. De oplossing bestaat uit een stelling met beweegbare draagarmen die bakken kan opslaan en uitleveren. De iCollector kan per rij 7 bakken achter elkaar herbergen. Dat geeft een heel grote opslagcapaciteit op een heel beperkte ruimte: 1.500 kratten op 290 m³. Ook dat was een belangrijke eis bij dit concept. Wim Vermeir, sales engineer bij intrion, legt uit: “Als er aan één kant een bak in het systeem wordt geschoven, dan komt er aan de andere kant automatisch een bak uit. Het mooie is dat je aan beide kanten kunt in- en uitvoeren. Uiteraard is een goede aansturing essentieel om de maximale performantie uit zo’n systeem te halen. Die hebben we binnen intrion zelf opgezet.”

Als de stukken vers, vacuümverpakt vlees nodig zijn in de portioneringszaal, voert de iCollector op basis van het productieorder de juiste bakken automatisch uit. In die portioneringszaal versnijden tientallen slagers het vlees, dat wordt verpakt in gesealde schaaltjes. De ervaringen met de eerste automatisering waren zo positief, dat al snel het idee ontstond om ook de schaaltjes automatisch te bufferen.

 

Kleine runs, uiteenlopende etiketten, verschillende prijzen per filiaal, die ‘speciallekes’ hebben we graag, zeker nu ons systeem het aankan.
(
Kurt Debaenst, zaakvoerder)

 

1.800 schaaltjes per uur, met gepersonaliseerde etikettering

Debaenst (11)Ook dat was een kolfje naar de hand van intrion. Nadat de schaaltjes met vlees zijn begast en geseald, plaatst een robot ze automatisch op een plateau, soort per soort. Via een transportband gaan die richting een tweede iCollector, die ze wegzet op één van de locaties in het systeem. Per bestelling zoekt de intrion-software welke plateaus nodig zijn om het vereiste aantal schaaltjes te leveren en haalt ze automatisch in de juiste sequentie uit de iCollector. Vervolgens picken twee robots het exacte aantal uit de plateaus met een topsnelheid van 1.800 schaaltjes per uur. Half leeg gepickte plateaus gaan opnieuw de iCollector in.

De schaaltjes worden vervolgens correct georiënteerd op een transportband gezet richting etiketteermachine. Met de informatie uit het ERP-systeem laat intrion deze machine op elk schaaltje een label kleven, met alle nodige gegevens en de naam van de klant. Indien gewenst zelfs met een prijsvermelding (die per filiaal van de klant kan verschillen).

 

Voordelen op diverse fronten

Deze tweede iCollector koppelt het productieproces los van het verzendproces. “Door deze buffer kunnen we al starten met portioneren op basis van voorspellingen. Op het ogenblik dat de klant de bestelling effectief plaatst, moeten we enkel wat te kort is bijmaken en mee integreren in het bestelproces”, licht CEO Alain Monteyne toe. “Doordat we vroeger beginnen portioneren, kunnen we finaal ook sneller en flexibeler leveren. En als retailers dat willen, sorteren we de producten per filiaal uit zodat zij de goederen in hun centrale depot eenvoudig kunnen crossdocken.”

 

Meer profileren als dienstverlener

“Een drietal jaar geleden hadden we misschien 60 SKU’s, nu zijn er dat rond de 500”, vult Kurt Debaenst aan. “De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld een pak meer runderrassen in ons aanbod opgenomen. Dat geeft onze klanten meer keuze, terwijl we hun vragen nu moeiteloos kunnen verwerken. De automatisering laat ook toe om ons meer te profileren als dienstverlener. Kleine runs, uiteenlopende etiketten, verschillende prijzen per filiaal, die ‘speciallekes’ hebben we graag, zeker nu ons systeem het aankan.”

Vandaag gaan er per week ongeveer 80.000 à 100.000 schaaltjes de deur uit. Mocht Debaenst dat in de toekomst willen, dan is er voldoende plaats om nog een identieke iCollector naast de huidige te plaatsen. Welkom groei, welkom complexiteit.


 

Over Debaenst

In zijn 68-jarige bestaan is Debaenst over drie generaties heen uitgegroeid van een kleine slagerij tot een volwaardig vleesverwerkingsbedrijf. Vanaf 2000 begint het bedrijf naast karkassen ook versneden vlees te verkopen. Twee jaar later biedt Debaenst ook voorverpakte vleesproducten aan, geëtiketteerd op maat van de klant. Die trend is alleen maar toegenomen. Recent zijn daar nog tal van verse bereidingen op basis van rauw vlees bijgekomen, zoals gyros, roulades en brochettes. Intussen heeft Debaenst zo’n 45 medewerkers in dienst.

 

circle_image