ABB - Intrion

Geen klein bier voor intrion

België wordt vaak het bierparadijs op aarde genoemd. De verschillende Belgische bierproducenten brouwen jaarlijks enorme hoeveelheden bier. Ook Colruyt voelde de consumptie stijgen en speelde hier handig op in met een ruim assortiment.

Wist u dat we per jaar elk zo’n 80 liter of 320 flesjes bier drinken? Als we even rekenen, komt dat voor alle inwoners van België op ongeveer 876.000 flesjes per dag. Probeer die hoeveelheid (of toch een deel daarvan) maar eens te sorteren! Daarom kwam intrion op de proppen met een heuse automatiseringsoplossing voor het sorteercentrum van Colruyt in Ghislenghien.

 

Laat de flessen maar rollen

Dankzij intrion kan Colruyt’s sorteercentrum Waldico in Ghislenghien nu 35.000 flesjes streekbier per uur sorteren. Aan het bestaande systeem – ook het werk van intrion – wordt een nieuwe, zesde flesreferentie toegevoegd voor het uitbreiden van het automatisch triageproces. De aanvoer naar de drie bestaande, gerobotiseerde krattenvullers blijft en wordt geïntegreerd in de nieuwe lay-out. De belangrijkste referentie moet voorzien worden van een nieuwe vulmachine en een nieuwe palletiseerder om aan de verhoogde capaciteit van 35.000 flesjes te kunnen voldoen.

Het proces in zes stappen

Het triagesysteem van de flesjes telt zes stappen:

  1. invoer gemengde bakken komende van de inzamelpunten (winkels)
  2. opzetzone en inliner voor verenkelen van de flessen
  3. selectiezone op formaat
  4. transport
  5. vullen van kratten
  6. palletiseren

Geen klein bier voor intrionHet proces begint met het op de band zetten van de bakken met flesjes. Deze bakken bevatten flesjes van verschillende bieren, zowel van 25 als van 33 cl. De bakken worden van de invoerzone naar de opzetzone getransporteerd. In de opzetzone wordt telkens één bak van de transportband gehaald en via een lift gepresenteerd aan de operator. Deze plaatst de flesjes dan manueel op de transportband, de ‘inliner’, dewelke de flesjes zal verenkelen.

 

Wat wordt er vernieuwd?

Op deze plaats worden elf nieuwe lifteenheden geïnstalleerd. De bierflesjes worden via de inliner naar de selectiezone getrans- porteerd. In die selectiezone, die bestaat uit twee camera’s en in totaal 6 uitduwers, worden de flesjes gecontroleerd en naar het juiste kanaal geleid. Er zijn zeven uitgangen: zes uitgangen voor de geprogrammeerde flestypes, één uitgang die leidt naar de manuele band. Gevallen flesjes gaan uit het systeem, in de glasbak. De transportband brengt de verschillende types flessen naar de juiste krattenvuller.

Eén transportband met flesjes noemen we de high runner. Dat is het kanaal voor de belangrijkste referentie, APO33, zeg maar de Leffe fles. Hiervoor installeert intrion een nieuwe vuleenheid. De drie bestaande intrionrobots vullen de kratten met de vijf andere type flesjes. Voor de high runner wordt ook een nieuw traject voor lege kratten voorzien, net als een nieuwe vulmachine en transportband voor de volle kratten. Deze nieuwe vulmachine beheert de high runner, die ook een nieuwe palletiseerder krijgt. Ook het transport van de kratten van de nieuwe vulmachine naar de palletiseerder wordt voorzien.

De lage roteerders en de soms niet-herkende flessen worden afgeleid naar een manuele lus, dit maakt 15% uit van het totaal m.a.w. 85% wordt volautomatisch gesorteerd.

Op die manier is de brouwer niet alleen zeker dat hij volledig gevulde kratten terugkrijgt van Colruyt, maar ook dat er geen vreemde flessen op zijn vullijn terechtkomen.

 

Een mooi verhaal dat voortvloeide uit de i-concept aanpak van intrion

“Trigger voor Colruyt om opnieuw met intrion te werken om deze automatisatie te verwezelijken, is dat zij nog beter dan een standaard machinebouwer in staat zijn de ontbrekende puzzelstukken in dergelijke totaaloplossing in te vullen. En dan hebben we het niet enkel over wat je hier ziet bewegen, maar ook over wat je niet ziet: het conceptwerk, de communicatie tussen de verschillende PLC’s, de Scada, en de robots, het verwerken en afficheren van OEE (overall equipment efficiency) cijfers, en tenslotte de support 24/7 waarop we kunnen terugvallen als er dan toch wat mis gaat. En dat gerealiseerd binnen de afgesproken termijnen! 1 partner die met ons aan tafel zit, en onze wensen vertaalt in een geslaagde automatisatie.”

Rik Van den Borre, Division Manager retourcentra

 

circle_image