ABB - Intrion

Never get nuts: intrion brengt rust in donutlijn

Vandemoortele in Seneffe produceert diepvriesdonuts in verschillende formaten en kleuren. Hun verpakkingslijn moet dus flexibel en snel ombouwbaar zijn. Bovendien kan het productieproces van de donuts niet zomaar gestopt worden in geval van een storing in die lijn. intrion bouwde een installatie die op alles is voorzien.

 

 

24.000 stuks per uur

Het verpakkingsproces start met een trayvormer met ingebouwde bufferfunctie. Zes pickerrobots vullen deze trays met alle types donuts. Visiesystemen bepalen de locatie van de donuts op de aanvoerband, maar ook de oriëntatie, de kwaliteit, de vorm en diameter. De robots puzzelen dan met deze gegevens de donuts op de meest efficiënte manier in de trays, met een snelheid van 24.000 stuks per uur. Vervolgens worden de trays in flowpack verpakt en gaan ze door een warmtetunnel, waar de folie krimpt. Hier is een tweede buffer voorzien voor gevulde trays.

 

DSC04312
Een pickerrobot puzzelt donuts in trays volgens formaat.

Geschikt voor alle doosformaten

Een 4-assige robot plaatst de gevulde trays nu in automatisch gevormde omdozen. Ook deze unit beschikt over een buffer voor lege omdozen. Van zodra gevuld, worden de dozen gewogen, gesloten en voorzien van een controlelabel. Tenslotte gaan de dozen via een buffer naar de palletisatie-unit. Deze unit verwerkt alle verschillende doosformaten, maar ook 3 pallettypes en bijhorende tussenlegvellen.

 

 

 

Alles onder controle

DSC04311
Het volautomatische productieproces kan continu blijven doorgaan.

Doorheen de hele installatie zijn manuele bypasses ingebouwd om de productstroom af te leiden indien een of andere machine in storing valt. Microstops vangen we op met de buffers, eventuele langere stops via de bypasses. Zo kan het volledig geautomatiseerde productieproces van de donuts continu blijven doorgaan.

We controleren alle stappen in het verpakkingsproces: aantal donuts, de kwaliteit, het gewicht, de geprinte gegevens, metaaldeeltjes,… Indien niet conform, gaat de donut of tray naar een van de rejectstations.

“intrion is een partner die de koe bij de horens vat en van begin tot eind de lead neemt. Daardoor konden wij ons concentreren op ons product, ons proces en onze kwaliteit”, dixit Brice Gatez, plant manager Vandemoortele Seneffe.

 

Vlotte opstart dankzij opleiding van operatoren

DSC04359
intrion was verantwoordelijk voor de hele lijnsturing.

Een heel belangrijk aspect was de opleiding van de operatoren en technische staf. Daar hebben we dan ook veel aandacht aan besteed, samen met de projectleider van Vandemoortele. “De operatoren moeten zo snel mogelijk ‘eigenaar’ zijn van de installatie, met een heel hoge betrokkenheid als resultaat”, aldus de projectleider. Al van bij de opbouw van de installatie in onze werkplaats, hebben we de operatoren geëngageerd in het project. Ze maakten hun eigen handleiding met handige weetjes, foto’s e.d. Dat heeft geleid tot een vlotte en efficiënte opstart.

 


Over Vandemoortele

Vandemoortele commercialiseert in België bakkerijproducten in bakkerijen en zelfstandige croissanteries. Sinds hun eerste diepvriesproductieafdeling startte in 1978 in België met bladerdeegplakken, croissants en chocoladebroodjes, is het diepvriesassortiment sterk uitgegroeid. Het omvat nu zowel ontbijtbroodjes, stokbrood, viennoiserie, bladerdeegplakken, hartige en zoete snacks, patisserie en Amerikaanse producten zoals donuts en muffins.

 

circle_image