ABB - Intrion

Nieuw EDC voor Van Marcke

Van 0 naar 70% automatisatie

Van Marcke is zo’n typisch voorbeeld van West-Vlaams ondernemerschap: met de voeten op de grond, maar met de vaste ambitie om gestaag te groeien. Die groei stuwt Van Marcke nu naar een volgend level. In 2018 nam het bedrijf al een participatie in het Nederlandse e-commercebedrijf SanitairWinkel. Sinds oktober 2018 is ook het gloednieuwe Europees Distributiecentrum van 80.000m² operationeel, met o.a. een volautomatische GTM-installatie.

Dat EDC bevindt zich net als het vorige in Kortrijk, maar op een nieuw industrieterrein. De keuze voor een nieuwe locatie is klassiek: complexe, organisch gegroeide infrastructuur op de oude locatie en geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Bovendien wilde het bedrijf automatiseren. Tot voor kort spendeerden hun orderpickers tot 80% van hun tijd aan bewegen van product naar product. Dat kan efficiënter, dachten ze bij Van Marcke. Wat als al die producten naar de orderpickers konden komen in plaats van andersom? Het idee voor een goods-to-man-installatie (GTM) was geboren.

 

 

Nieuwe logistieke flow voor meer dan 30.000 SKU’s

intrion berekende hoeveel ruimte zo’n installatie in beslag zou nemen en motiveerde zo de beslissing voor een nieuw EDC. Automatisatie op deze schaal vraagt wel een ingrijpende verandering van de logistieke flow. Vroeger was alles georganiseerd per productgroep. Nu zouden de ca. 30.000 SKU’s herverdeeld worden op grootte.

Filip De Witte, general manager van het EDC: “Al snel was duidelijk dat het geen klassiek bakkensysteem zou worden. Daarvoor is ons productengamma te divers. Samen met intrion kozen we voor een volautomatisch bakkenmagazijn voor de kleine goederen en een semi-automatisch smallegangenmagazijn voor alles wat op pallets past.” Maar zelfs het bakkenmagazijn is allesbehalve een standaardoplossing. Oorspronkelijk zou intrion met twee bakkenformaten werken, nl. 400x300mm en 600x400mm. Maar op aangeven van Filip kwam daar nog een derde formaat bij. Filip: “Sommige producten, zoals douchestangen, verkopen we vaak samen met kranen en andere kleine onderdelen. Veel logischer dus om die samen te stockeren. Dus kwam er nog een bak bij van 1200x400mm. En intrion was zo flexibel om de plannen bij te sturen. ”

 

We halen nu al een overall pick performance van 99,6%

 

Inspraak cruciaal tijdens intensieve testfase

Sinds oktober 2018 is het hele systeem operationeel. 88 intrion-shuttles rijden af en aan in het metershoge bakkenmagazijn en duwen bakken op een conveyor of plaatsen ze terug. Wat verderop halen 6 orderpickers uit de automatisch aangevoerde bakken wat ze nodig hebben voor hun bestellingen. Die kregen net als de andere operatoren een grondige opleiding door intrion en kunnen zelfs kleine interventies uitvoeren. “We halen nu al een overall pick performance van 99,6%”, verklaart Filip trots. “En we gaan hier en daar nog wat finetunen om dat nog hoger te krijgen.”

En hij weet waarover hij spreekt. Tijdens de hele verhuis- en testfase was hij aanwezig tussen de ingenieurs. Filip: “Het was een heel intensieve samenwerking. Problemen wou ik oplossen aan de machine, niet tijdens vergaderingen. Ik heb het graag hands-on. En het typeert intrion dat ze meegingen met mij in die visie, en dat we ook effectief inspraak kregen. Want je mag je analyse nog zo grondig maken, uiteindelijk moet je een match vinden tussen de studie en een optimaal werkend eindresultaat.”

Vandaag verlaten gemiddeld 200.000 tot 240.000 producten het nieuwe EDC. Maar Van Marcke is helemaal klaar om dat aantal nog flink op te drijven.


 

Van_Marcke_2Over Van Marcke

Van Marcke werd in 1929 door Raymond Van Marcke in Kortrijk opgericht en wordt momenteel bestuurd door Caroline Van Marcke. Het bedrijf telt ruim 1600 medewerkers, actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Malta en de USA. Van Marcke is marktleider in de Belgische gespecialiseerde distributie van sanitair en centrale verwarming. Wereldwijd is het bedrijf een challenger in warmte en water.

circle_image