ABB - Intrion

Omzet nagenoeg verdubbeld in anderhalf jaar. Get potatoed!

“Onze belangrijkste troef vandaag is flexibiliteit”

 

Ruim een jaar geleden nam aardappelbedrijf Warnez uit Tielt zijn gloednieuwe automatiseringsinstallatie in gebruik. De long die het hele systeem van zuurstof voorziet, is een gekoelde magazijnbuffer, die de efficiëntie van het bedrijf sterk deed toenemen.

 

DSC_0825
Filip Warnez (zaakvoerder)

Wat hebben jullie precies geautomatiseerd?

Filip Warnez: “Het hele proces, van het wassen en sorteren tot en met de verpakking en palletisering. We hadden al een aantal verpakkingslijnen, en die zijn geïntegreerd in de nieuwe installatie”.

 

Wat was jullie belangrijkste drijfveer om tot automatisatie over te gaan?

Filip: “We wilden veel efficiënter werken, betere werkomstandigheden creëren voor ons personeel, en vooral veel flexibeler zijn tegenover de klant. Als die 20 palletten vraagt van 20 verschillende soorten, is dat nu geen enkel probleem.”

Brecht Verlae: “We kunnen zo’n 100 runs per dag draaien. Vandaag telt ons portfolio 350 à 400 referenties. Zonder die automatisering zou dat nooit gelukt zijn.”

 

“We kunnen zo’n 100 verschillende runs per dag draaien”

 

DSC_0756 ed2
Eén van de twee shuttles brengt een palletbox naar de magazijnbuffer.

 

Waarom hebben jullie voor intrion gekozen?

Filip: “Automatiseringsbedrijf Deprez nam de industriële installaties voor zijn rekening voor wassen en sorteren. Op één punt hadden we onze twijfels: er was maar één kraan voorzien om alle kisten te stapelen. Wat als die ene kraan uitvalt? En toen zijn we op intrion gestoten. Zij kwamen met het idee om met verschillende shuttles en liften te werken. Als een shuttle defect raakt, houden we nog altijd 75% capaciteit over.”

 

 

DSC_0742
Aardappelen op weg naar de automatische optische inspectiemachine.

Wat was het meest uitdagende stuk in het project?

Filip: “De softwarematige aansturing van alle bewegingen van de kisten. We waren veeleisend, we moesten flexibel zijn, en dus wilden we op ieder moment een kist op de juiste plaats hebben. Dat maakt het heel complex”.

 

Welke voordelen ervaart u nu?

Filip: “We kunnen nu veel gemakkelijker tegemoet komen aan de eisen van de retailers. De klant wil een specifieke verpakking, vaak slechts één pallet per soort en just in time geleverd. Alles moet zo vers mogelijk zijn.

Een tweede voordeel is de enorme capaciteitsverhoging. Ondanks de automatisering heeft iedereen zijn job kunnen behouden, maar de omzet is wel verdubbeld. En dat komt door het derde voordeel: klanten die onze moderne installatie zien, en de flexibele leveringsmogelijkheden die ze biedt, krijgen direct meer vertrouwen.”

 

DSC_0774
Na de tweede, manuele inspectie gaan de aardappelen opnieuw naar een palletbox.

Bedrijfszekerheid is belangrijk, vandaar die vier shuttles. Hoe verzekert dit systeem de continuïteit nog meer?

Filip: “We hebben drie afdelingen. Dankzij de magazijnbuffer kunnen ze onafhankelijk van elkaar werken. De verpakking begint bv. pas om 8 uur, omdat we dan pas onze bestellingen binnen krijgen. Maar de wasserij en de tweede inspectie kunnen al om 6 uur starten en alles stockeren. Sommige kisten gaan rechtstreeks naar de verpakking, andere gaan eerst in het koelmagazijn, om later door een shuttle opgehaald te worden voor een tweede inspectie. Voortdurend kruisen kisten elkaar, volautomatisch, volgens de bestellingen van het moment.”

 

Palletboxen bewegen volautomatisch van en naar de magazijnbuffer.

Wat is u bijgebleven aan de samenwerking met intrion?

Filip: “Bij de opstart hebben we – zoals gebruikelijk bij een nieuwe automatisatie – nogal wat kinderziektes gekend. intrion stond altijd paraat om ze snel op te lossen. Dag en nacht, weekdag of weekend.”

Brecht: “Het is een heel ingenieus systeem, en je moet de tijd nemen om te leren meedenken in de logica van automatisatie. Er was altijd iemand bereikbaar. Als ik ‘s morgens om 6 uur belde voor een storing, dan werkten ze daar meteen aan. Voor mij was het heel belangrijk te weten dat je niet op een wachtlijst staat.”

 

Wat brengt de toekomst?

Filip: “We zien nog een sterke groei in voornamelijk kleinere verpakkingen. We hebben nu een microgolfzakje van 400g ongeschilde krieltjes, klaar in 6 minuten. Mensen kopen liever verschillende soorten in kleine zakken. Onze installatie is daar helemaal op voorzien, dus dat maakt het makkelijker om nieuwe klanten te overtuigen. Op middellange termijn zal er ongetwijfeld vraag komen naar gemixte palletten. Maar dan zullen we eerst met intrion aan tafel moeten zitten om ook de laatste schakel in onze verpakkingslijnen te vernieuwen.”

 

DSC_0819 ed
Filip Warnez (zaakvoerder), Brecht Verlae (productie- en IT-manager) en Arthur Warnez (TD en maintenancemanager)

 

Over Warnez

Sinds de oprichting in 1951 is Warnez uitgegroeid tot een gewaardeerde speler op het gebied van verse aardappelen. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het telen, wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailsector en de horeca. Warnez is nog steeds een familiebedrijf onder leiding van Jan en Filip Warnez.

Het productassortiment bestaat volledig uit tafelaardappelen. Een groot aantal variëteiten is verkrijgbaar in verpakkingen van verschillende grootte, variërend van 400g tot 25kg.

circle_image