ABB - Intrion

Onmisbare efficiëntieschakel tussen productie en logistiek

“We kampten met een tekort aan opslagcapaciteit. Met de bouw van een nieuw distributiecentrum konden we de distributie meer centraliseren. Maar dan was er wel automatisatie nodig van de interne logistiek.”

 

België telt heel wat fantastische groeibedrijven. Maar groeien in ons dichtbebouwde land is niet evident. Plaatsgebrek is dikwijls een issue. Dat ondervond ook Christeyns, een chemisch bedrijf aan de Gentse Afrikalaan. Er was dringend nood aan meer opslagcapaciteit. Maar die was er niet op de bestaande site. Alain Roose, Director Supply Chain, licht toe.

 

PR00022 Christeyns 002(1)Waarom was die capaciteitsuitbreiding noodzakelijk?

Alain: “We zijn een snelgroeiend bedrijf. Onze corebusiness is nog steeds laundry hygiene, maar onze divisie food hygiene is sterk in opmars. Daar komen nog de andere divisies bij zoals professional hygiene en oleochemicals die ook in volle ontwikkeling zijn. Om een idee te geven: in 2005 bedroeg onze omzet nog 50 miljoen euro, in 2013 was dat al 220 miljoen. We kampten steeds meer met plaatstekort. We hebben magazijnen in Genk, Frankrijk en Duitsland, maar die logistieke flow is niet optimaal. We wilden de distributie meer centraliseren en tegelijkertijd ruimte creëren voor de productie.”

Jullie hadden nog een stuk grond liggen aan de overkant van de Afrikalaan…

Alain: “Het oorspronkelijke stuk lag schuin tegenover de bestaande site. De grond rechtover ons hoorde toe aan de stad Gent. Zij waren bereid tot een ruil. Toen konden we beginnen nadenken over de bouw van een nieuw distributiecentrum daar. De eerste gesprekken daarover dateren al van 2008. Er is een grondige analyse uitgevoerd, en verschillende voorstellen zijn de revue gepasseerd. Het was uiteindelijk intrion die met het meest aantrekkelijke voorstel kwam.”

Waarom wilden jullie automatiseren?

Alain: “Als we enkel de magazijnen zouden afstoten en alle stock zouden overbrengen naar het nieuwe distributiecentrum, was dat financieel niet interessant. Het volautomatische conveyersysteem gaf de doorslag. Die transporteert pallets rechtstreeks naar de overkant, over de drukke Afrikalaan, via een luchtbrug. Dat laat ons toe elke dag 15 à 20 vrachtwagens minder de weg op te sturen. Bovendien kwam er zo extra ruimte vrij in de productiesite, waardoor we ook de productiecapaciteit konden uitbreiden. Er zijn momenteel al enkele nieuwe afvullijnen geïnstalleerd.”

Maar die luchtbrug was niet de enige uitdaging. Er was ook een verschillend ploegenstelsel…

Alain: “Inderdaad. In de productiesite werken we vaak in drie ploegen. Het distributiecentrum telt slechts twee ploegen. We moesten dus een manier vinden om de nachtproductie automatisch op te slaan in een buffer. Maar ook de dagproductie verloopt niet altijd lineair. Overdag is die buffer eveneens vaak nodig.”

Waarom koos Christeyns voor intrion?

Alain: “Om verschillende redenen. We zijn zelf een heel lean bedrijf. intrion bedacht een oplossing die daar volledig bij aansluit. Het buffermagazijn bv. is uitgewerkt in de hoogte, om zo weinig mogelijk plaats in te nemen. Het bevat ook nauwelijks motoren of bewegende onderdelen. Het zijn automatische shuttles die de pallets af en aan rijden. Nog een voordeel: intrion is net als Christeyns een Belgisch bedrijf, dat met een gezonde ondernemersbril naar de zaken kijkt. Nabijheid speelde eveneens een rol, niet alleen fysiek, maar ook op het vlak van goed luisteren naar onze noden en meedenken in onze filosofie.”

Kan je daar een voorbeeld van geven?

Alain: “Sinds de eerste analyse en de uiteindelijke uitvoering van het project zijn er veel zaken geëvolueerd. intrion was flexibel genoeg om daarop in te spelen. Zo is er in de loop van het project een oplossing bijgekomen om rushpallets voorrang te geven in het systeem. Daardoor kunnen we snel op vragen van klanten inspelen.”

Hoe verliep de samenwerking?

Alain: “Algemeen verliep de samenwerking heel goed. intrion beschikt over een enorme kennis waardoor we exact de oplossingen kregen die we nodig hadden. intrion nam ook het projectmanagement volledig op zich. Zoals ik al zei: Christeyns is een heel leane organisatie. Dus hadden we geen mankracht op overschot om zich intensief met het project bezig te houden. In het begin waren er wel regelmatig storingen, maar dat is intussen opgelost. We hebben veel verschillende producten, en die moeten op de juiste manier op intacte pallets worden gezet. Er zitten diverse veiligheidschecks in het systeem, en als er een afwijking wordt vastgesteld, valt de conveyer stil. Dus het vergde ook een aanpassing van onze productiemedewerkers om met de veiligheidsvereisten van automatisatie om te gaan.”

Is het project nu volledig afgerond?

Alain: “Nog niet helemaal. In een volgende fase gaan we de automatisering nog verder doortrekken richting productie. Daar komen AGV’s (automatisch geleide voertuigen) die de producten automatisch zullen afzetten op het conveyersysteem via verschillende afzetpunten. Dat wordt nog een hele uitdaging: de ruimte is beperkt en het AGV-verkeer zal goed moeten afgestemd worden op de manuele interne logistiek.”

Dat wordt boeiend. Bedankt voor dit gesprek!


5 - Conveying - ChristeynsComplexity made simple

Christeyns produceert hygiëneproducten in dozen, bidons, IBC’s, vaten, zakken, big bags … Er zijn twee aanvoerlijnen, en de producten van één aanvoerlijn worden automatisch geïdentificeerd, gewikkeld en gelabeld. Vóór de pallets in de automatische lift gaan, voeren diverse sensoren veiligheidschecks uit. Afgekeurde pallets worden uit de flow genomen. Vervolgens worden de pallets via de luchtbrug naar de overkant getransporteerd. Daar komen ze ofwel rechtstreeks op de afzetband terecht, of ze gaan in een transitbuffer als er geen personeel aanwezig is. Dat laatste gebeurt door twee automatische shuttles die volgens aanvoer het buffermagazijn vullen en nadien weer ontladen. Alweer een sterke combinatie van automatisering in end-of-line productie en interne logistiek.

Enkele cijfers

  • lengte van de luchtbrug: ca. 100m
  • aantal pallets dat door de brug gaat: 400 à 500/dag
  • capaciteit van het buffermagazijn: ca. 200 pallets
  • stockcapaciteit distributiecentrum: 16.000 pallets, uitbreidbaar tot 18.000

 

 

circle_image