Automatisch gemixte pallets

Minder afval, tijdswinst en minder pallet waste

Fabrikanten proberen de consument te verleiden met steeds meer keuze. Ook in de sector vloerbedekking is die trend zichtbaar. Dat heeft een logistieke keerzijde: verdelers zijn genoodzaakt om meer producten op stock te houden. En die hebben daar niet altijd de plaats of financiële draagkracht voor. Dus moeten de fabrikanten zelf met oplossingen komen, bv. door besteleenheden te verkleinen en palletten te mixen. Automatisatie helpt om de efficiëntie te bewaren.

 

Een flexibele dealerservice: makkelijk gezegd

picking zone
Picking zone

De verdelers van onze klant, een producent van laminaatvloeren, begonnen steeds vaker per individuele verpakking te bestellen in plaats van per pallet. De fabrikant zag het aanvankelijk als een extra service, noodzakelijk om de keuzevrijheid van de eindklant te garanderen. Al snel werd het een hele uitdaging om het orderpicken van de stukverpakkingen ergonomisch en efficiënt te laten verlopen. Dus startte de warehouse manager een projectteam op om de mogelijkheden van automatisatie te bekijken, samen met intrion. Naarmate de ideeën binnen het projectteam groeiden, werd het project ook groter en complexer …

 

Drie keer verlies omzetten in winst

Detail picking
Detail picking

Basic gesteld, moest het team een oplossing vinden voor drie uitdagingen: een hoge waste van verpakkingsmateriaal, van tijd en van pallets. Een orderpicker moest tot nu toe eerst de straps en folie verwijderen van een volle pallet. Hij stelde zijn bestelling samen en ging dan de pallet met gepickte goederen opnieuw strappen en wikkelen. Bovendien was dat een wegwerppallet, speciaal op maat, om de producten optimaal over hun volledige grondvlak te ondersteunen. Herbruikbare Euro Poolpallets zijn rendabeler, maar te klein voor een optimale ondersteuning.

Over de krijtlijnen van de oplossing waren we het snel eens: 1) we laten picking robots pallets mixen, 2) we verhuizen het strappen en wikkelen van de productie naar de expeditie, en 3) we voorzien extra bescherming zodat we toch Poolpallets kunnen gebruiken.

 

Maar er kwamen nog een paar andere uitdagingen bij …

Detail pickingrobot
Detail pickingrobot

Naarmate het project concreter werd, doken er toch nog enkele issues op:

 • Tijdens de installatie mochten we de productie en expeditie niet onderbreken.
 • Het expeditieplein moest zoveel mogelijk vrij blijven.
 • De te picken goederen zijn heel divers in afmetingen, stijfheid en gewicht.
 • Gepickte pallets moeten stapelbaar zijn, ook met een onvolledige bovenste laag.
 • Producten die over de rand van een pallet komen, moeten bij het strappen onderaan automatisch een kartonnen beschermingsprofiel krijgen.
 • Niet alle klanten of landen accepteren al Poolpallets. Dus omzetting naar een specifieke maatpallet moet mogelijk blijven.

 

Zes seriële robots

Palletwissel met robot bij palletkantelaar
Palletwissel met robot bij palletkantelaar

Twee jaar hebben we met het team aan een allesomvattende oplossing gewerkt. De opbouw verliep in fases, om de productie niet te onderbreken. En in de expeditieruimte bouwden we op een mezzanine, zodat het plein vrij bleef. In totaal integreerden we zes seriële robots: drie voor de orderpicking, twee voor het zagen en plaatsen van dekplaten op de pallets en één voor de palletwissel.

 

 

 

Dit alles hebben we verbonden met verschillende transportsystemen voor:

 • de aanvoer van pallets vanuit het automatisch hoogbouwmagazijn;
 • de sequentiëring bij het aanbieden aan de picking robot;
 • de afvoer van gepickte pallets naar het hoogbouwmagazijn;
 • de aanvoer vanuit het magazijn naar de verpakkingszone;
 • de afvoer van de verpakkingszone naar het expeditieplein, eventueel met tussenstop in de palletwisselzone.

 

Het was een uniek en uitdagend project. Maar we zijn wel in onze opzet geslaagd: de automatische orderpicking en het verpakken (plus beschermen) van de pallets integreren in één bijzonder efficiënt concept. Tot tevredenheid van onze klant, die zo zijn dealers optimaal kan blijven servicen.