Serialisatie: wat verandert er voor u ?

Om te voorkomen dat namaakproducten in omloop komen, verplicht de wetgeving in meer en meer landen de farmaproducenten om elk pakje geneesmiddelen van een uniek random nummer te voorzien. Via een centrale database wordt het dan mogelijk op elk moment na te gaan of een medicijn ‘echt’ is en in welke fase van de supply chain het zich bevindt.

Voor u als geneesmiddelenproducent vergt dit mogelijk een paar ingrijpende veranderingen voor uw verpakkingslijn.

Een uniek serienummer, eventueel met bijhorende 2D-barcode, mag pas na het inpakken op het doosje of flesje gezet worden en moet meteen op conformiteit getest worden.
Telkens als individuele verpakkingen in grotere series, transportdozen of paletten geaggregeerd worden, moet het systeem de moeder-kindrelatie opslaan.
Onleesbare codes (zowel op individueel als op geaggregeerd niveau) moeten onverbiddelijk uit de verpakkingslijn verwijderd worden.
De unieke codes en bijhorende productdata moeten vervolgens doorgestuurd worden naar de centrale databank.

Elke verdere stap (stockage, transport, groothandel, levering, verkoop) wordt op termijn dan telkens in de centrale databank geregistreerd. Zo kunnen controle-instanties te allen tijde nagaan waar een individueel geneesmiddel zich bevindt in de bevoorradingsketen.

Contacteer ons