Farmabedrijven ontdekken de voordelen van ‘brite stock’

Janssen2Meer en meer farmabedrijven ontdekken de voordelen van ‘brite stock’

Het zal u bekend in de oren klinken: de productie van geneesmiddelen verloopt steeds minder efficiënt doordat er vaak in kleine batches moet worden geproduceerd. Boosdoener is de landspecifieke verpakking en de plaatselijke wetgeving: de taal van de bijsluiter en opschrift, gebruik van vignetten, enz. Dan krijg je voortdurend situaties waarbij de filling wacht op de verpakkingslijn en vice versa. Absoluut niet rendabel dus. Ook Janssen Pharmaceutica in Beerse worstelde met dit probleem.

Hoe wilden jullie dit probleem oplossen?
Eric Kooremans, Sr. Manager Projectmanagement Janssen Supply Chain: “We wilden overstappen naar een meer efficiënte productie door het maken van ‘brite stock’. Zo kunnen we de productie loskoppelen van de eindverpakking. Het idee is relatief eenvoudig en zeker niet nieuw. De geneesmiddelen worden per volledige batch actief product geproduceerd en verpakt in een basisverpakking (bv. een blanco fles). Pas daarna krijgen ze hun landspecifieke etiket, opdruk en doos, waarvoor de aantallen beduidend kleiner kunnen zijn. De uitvoering is wat complexer. In de praktijk betekent dit dat je twee lijnen creëert. En dan heb je meer operatoren nodig – dachten we.”

Janssen4Tenzij het allemaal automatisch kan …
Eric: “Inderdaad. We zochten een partner met ervaring in dit soort combinaties van productie en interne logistiek. Een automatisatiespecialist die gegarandeerde kwaliteit aflevert en ook daarna nog voor de nodige support zorgt. Die partner vonden we in intrion.”

Hoe verliep de samenwerking?
Eric: “intrion dacht volledig met ons mee om samen vorm te geven aan deze oplossing. Het team kwam met ideeën die ons echt vooruit hielpen, zonder overbodige franjes. Ook het feit dat intrion een onafhankelijke systeemintegrator is vonden we een belangrijk voordeel. De robots en andere automatiseringsmodules werden stuk voor stuk geselecteerd en ontworpen voor ons project. We hadden echt het gevoel dat we aan dezelfde kant van de tafel zaten en ondervonden een grote luisterbereidheid.”

Janssen51Wat is er concreet gerealiseerd?
Eric: “De oplossing bestond erin een nieuwe loading cell te installeren voor het vullen van trays met flessen. Die is verbonden met de afvullijn. Een 4-assige robot voorziet in het oppakken en plaatsen van deze trays. Hierin kunnen alle flesreferenties gestockeerd worden. De robotcel heeft een automatische in- en uitvoer van respectievelijk pallets gestapeld met lege trays en pallets gestapeld met volle trays. Een tweede robotcel zorgt vervolgens in een andere afdeling voor de unloading van deze ‘white stock’ naar de verpakkingslijn. Pallets gestapeld met volle trays worden automatisch binnen de cel gebracht doorheen een veiligheidslichtscherm met muting. Ook hier zorgt een robot voor de handling van de volle en lege trays. Het feit dat we UV-inkt gebruiken om de brite stock te allen tijde te kunnen identificeren maakt het geheel ook kwalitatief sluitend.”

Tevreden over het resultaat?
Eric: “Zeer zeker. intrion heeft echt zijn schouders gezet onder dit hele project. Het team had ook oog voor heel veel praktische zaken. De trays bijvoorbeeld hebben we samen ontwikkeld. En bij het ontwerp van de veiligheidskooien werd maximaal rekening gehouden met de beperkte inbouwruimte, en vooral het veilig intekenen van de robots. intrion denkt vooruit, en dat weten we bij Janssen te appreciëren!”

Benieuwd wat intrion kan doen voor u? Contacteer ons!


Janssen Pharmaceutica in België omvat de volledige farmaceutische cyclus van het prille begin van de ontdekking en ontwikkeling van een nieuwe molecule in Onderzoek & Ontwikkeling tot en met de chemische en farmaceutische productie (Supply Chain), distributie en commerciële en ondersteunende diensten. Janssen kiest ervoor om behandelingen te ontwikkelen voor enkele van de meest verwoestende aandoeningen en complexe medische uitdagingen van onze tijd waaronder diabetes, hepatitis, HIV, kanker, arthritis, dementie en mentale aandoeningen. Janssen Pharmaceutica in België maakt deel uit van de wereldwijde organisatie Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.