Het verhaal van het Milka-lepeltje

Mondelez_pic_Een automatisering bij Mondelēz: driemaal voordelig

Mondelēz International, voordien gekend onder de naam Kraft Foods, heeft voor haar vestiging te Strasbourg (Frankrijk) beroep gedaan op intrion om een specifieke robot te integreren in de productie- lijn van één van haar voedingsproducten. Als veeleisende gebruiker van industriële automatiseringsuitrustingen koos Mondelēz voor het professionalisme van intrion.

Mondelēz Strasbourg Production wou een repetitieve manuele handeling automatiseren, namelijk het clipsen van een lepeltje in een doos. De belangrijkste technische uitdaging was om de robot te integreren in de bestaande productielijn zonder ingrijpende wijzigingen aan die lijn te moeten aanbrengen. Het was bijvoorbeeld uitgesloten om de plaats waar de lepel moest komen, te wijzigen. En de oplossing moest ook gebruiksvriendelijk zijn voor de operatoren.

 

Vastgrijpen van complexe voorwerpen

Één van de technische uitdagingen bestond erin om de correcte grijp- beweging van de lepel te beheersen. Hiervoor heeft intrion eerst een prototype grijper gemaakt dat door Mondelēz Strasbourg Production kon worden getest en goedgekeurd. Na deze testfase kon de installatie van de robotcel op de productielijn en de indienst- stelling ervan plaatsvinden. De automatiseringsoplossing bestaat enerzijds uit een robotcel bestaande uit twee Flexpicker robots en anderzijds uit een toevoer-systeem voor de lepels. De toegevoerde lepels worden door de robots gegrepen en op de juiste plaats in de dozen gezet.

Het verhaal van het Milka-lepeltjeMondelēz Strasbourg Production is ontzettend tevreden over dit project. “De implementering en indienststelling van deze uitrus- ting is perfect verlopen. De samenwerking van de mensen van intrion en onze eigen mensen op de werkvloer was uitstekend. Onze wensen werden goed begrepen en in rekening gebracht. Het feit dat de uitrusting kon worden getest voor de levering bood ons bovendien de mogelijkheid om ernstig en sereen tewerk te gaan bij de installatie on site,” zegt Thierry Dommanget, Project & Technical Services Manager.

 

Een drievoudige doelstelling

Als vooraanstaand internationaal bedrijf maakt Mondelēz Strasbourg Production er een erezaak van ervoor te zorgen dat alle projecten die het op touw zet in lijn zijn met het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap (MVO). Het automatiseringsproject van intrion moest in dat opzicht drie voordelen bieden:

1. Sociaal: het is de bedoeling om de arbeidsomstandigheden van de operatoren te verbeteren door een repetitieve handeling te automatiseren.

2. Economisch: automatisering is een investering waarvan de af- schrijving verzekerd is door de verhoogde productiviteit.

3. Milieumatig: de oplossing vermindert het afvalvolume.

 

Hernieuwd vertrouwen

Thierry Dommanget kent intrion goed. De fabriek te Stras- bourg had reeds een beroep gedaan op intrion voor de automatisering van een productieketen van chocoladepro- ducten, een vergelijkbare uitdaging dus. Ook toen moes- ten robots worden geïnstalleerd om producten met relatief complexe vormen te manipuleren.

“intrion biedt voor ons het voordeel dat het zowel de robotiseringstools als het integratieproces voor de bestaande uitrustingen beheerst. Ze zijn bovendien uiterst competitief op het vlak van budget en leveringstermijnen. We zijn tevreden dat we opnieuw ons vertrouwen in intrion gesteld hebben.”

Thierry Dommanget, Project & Technical Service