Kent u de waarde van leeggoed?

Een samenwerking in 5 vragen

Iedereen kent ze wel, de typische blauwe bakjes in de supermarkt met groenten en fruit. En thuis hebben we allemaal wel één of meer bakken leeggoed van bier of frisdrank staan. Maar heeft u ook een idee van hun waarde? Voor de zelfstandige winkeliers van Retail Partners Colruyt Group komen we per winkel op jaarbasis al snel aan gemiddeld meerdere duizenden euro’s aan statiegeld. U begrijpt meteen waarom die retourstromen en een correcte creditering zo belangrijk zijn.


Jürgen Sorton is manager logistiek bij Retail Partners Colruyt Group, waartoe o.a. de winkelketens Spar en Alvo behoren. Hij is er verantwoordelijk voor facility, retourcentrum en diepvries. De groep telt meer dan 400 winkels. Er wordt net van shift gewisseld, wanneer we Jürgen ontmoeten in zijn kantoor in het gloednieuwe distributiecentrum te Mechelen. Hij volgde de bouw van de automatische sorteermachine van bij het begin nauw op.

1) Wanneer is het idee om te automatiseren gerijpt?
Jürgen: “Een aantal jaren terug stelden we een actieplan op om de retourstromen beter op te volgen. Veel logistieke bedrijven besteden daar weinig aandacht aan, terwijl er toch grote bedragen mee gemoeid zijn. Wij wilden de goede relatie met onze zelfstandige winkeliers in stand houden en dus fouten vermijden. Toen het management besliste om te verhuizen van Heist-op-den-Berg naar Mechelen, zijn we beginnen nadenken over automatisering. We hadden al ervaring binnen de Colruyt Group met automatische sortering van bakken. We wisten dat dit een meerwaarde betekende in productiviteit enerzijds en anderzijds in ergonomisch werken.”

2) Welke voordelen biedt automatisatie voor jullie?
Jürgen: “Onze eigen bekommernis was in de eerste plaats een meer geautomatiseerde controle met correcte creditering. Vroeger gebeurde alles manueel op de vrachtwagen zelf, met pen en papier. Met de automatisatie wilden we het aantal manuele ingrepen beperken, zodat de kans op menselijke fouten minimaal is. De verhoogde productiviteit was een welgekomen surplus, naast de verbeterde ergonomie. Op vraag van de stad Mechelen moeten we alles binnen stockeren, terwijl we in Heist-op-den-Berg een buitenplein hadden. Hierdoor dienen we creatief om te gaan met de beschikbare ruimte en zoeken we constant naar optimalisaties. Automatische sortering past binnen die visie. Aangezien we nu op twee verdiepingen werken, helpt het uiteraard dat de rotatie van in- en uitgaande stromen veel sneller gaat.”

3) Uit welke onderdelen bestaat de installatie?
Jürgen: “De sorteerlijn heeft twee invoerstations. Daar halen twee operatoren bakken van rolcontainers en plaatsen die op een transportband. Elke rolcontainer draagt een label, dat is gelinkt met een digitale leeggoedbon van een winkelier. Die bon bevat alle informatie over de inhoud en herkomst van de container. De bakken op de band gaan vervolgens door een visiestation. Een zijdelingse camera herkent het type bak. Er wordt een 1-op-1 controle uitgevoerd met de digitale leeggoedbon. Een tweede camera bovenaan maakt een onderscheid tussen volle en lege bakken. Na deze passage kunnen we de volledige afrekening maken naar de winkelier en is alle info aanwezig om de bak uit te sorteren op de juiste baan. Op de benedenverdieping sorteren we de high-runners (blauwe Euro Pool System of EPS-bakken en Jupiler). Dat werkt het efficiëntst. De restflow brengen we naar de eerste verdieping via een spiraalconveyor. Daar gaan de bakken opnieuw door een visiesysteem, om hun positie op de band bij te stellen. Ze worden nu verder uitgesorteerd over 4 banen. Bakken die om een of andere reden niet werden herkend gaan naar een rejectbaan. Ook daar blijft de link met de winkelier bewaard, zodat de afrekening steeds 100 % sluitend is.”

4) Wat was jullie grootste uitdaging?
Jürgen: “Er waren er twee. Ten eerste de waterdichte 1-op-1 herkenning van de bakken, want dit was ons verhaal naar de ondernemer. We willen in volle vertrouwen met elkaar kunnen samenwerken. Bij de verhuizing namen we de installatie al in gebruik, maar die was nog niet volledig opgeleverd. De eerste 8 maanden hebben we ze samen met intrion verfijnd en verder afgesteld. Pas sinds enkele weken is het visiesysteem gekoppeld aan de creditering. Van bij het begin hebben we de zelfstandige winkeliers in dit verhaal meegenomen. Ze kregen al een rondleiding op de nieuwe site hier en ze weten dat er nog enkele kinderziektes kunnen opduiken. De tweede uitdaging was een gezonde productiviteit. We hebben samen met intrion een rendabiliteitstudie uitgevoerd. Eerst wilden we twee aparte lijnen bouwen voor EPS-bakken en drankenbakken. Maar de volumes waren niet groot genoeg. Een gecombineerde installatie bleek wel rendabel. En die is nu 100% operationeel.”

5) Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Jürgen: “De huidige capaciteit bedraagt 3.000 bakken per uur. Dat moet de komende jaren zeker volstaan. Ondertussen bouwen we met intrion aan een nieuwe installatie voor het orderpicken van aardappelen, groenten en fruit. Ook die moet binnenkort een significante productiviteitswinst opleveren.


“Veel logistieke bedrijven besteden weinig aandacht aan de retourstromen, terwijl er toch grote bedragen mee gemoeid zijn. Wij werken samen met zelfstandige winkeliers, dus ook op het vlak van leeggoedcreditering willen we een goede relatie met hen onderhouden.”

 

PrintRetail Partners Colruyt Group NV verenigt alle activiteiten van de Colruyt Group die te maken hebben met zelfstandigen. Het gaat om ongeveer 410 winkels: de helft zijn Spar-winkels, de andere helft zijn winkels van Alvo, zelfstandige Mini Markets en vrije klanten. In de herfst van 2014 verhuisden de hoofdzetel (Ternat) en het distributiecentrum (Heist-op-den-Berg) naar een nieuwe site in Mechelen.