Volautomatische inspectie van 600 vials per minuut

intrion heeft onlangs bij Pfizer in Puurs een bestaande inspectielijn verder geautomatiseerd, en dat voor een capaciteit van 600 vials per minuut. De lijn, waar ‘white stock’-flesjes worden gecontroleerd op correcte dichting en verontreinigingen, kreeg een volledig automatische toevoer en afvoer.

 

 

Eerst depalletiseren

De flesjes komen in plastic trays uit de steriele fillingafdeling. Die trays zijn gestapeld in palletcontainers. Een 4-assige depalletisatierobot grijpt de trays, om ze vervolgens in een ontlaadstation neer te zetten waarin twee trays passen. Terwijl een kleine 6-assige ABB-robot, de IRB 1200, de tray in de ene positie leegmaakt voor inspectie, wordt de inmiddels lege tray uit de andere positie door de grote robot weg gezet in een lege palletcontainer. Ook het identificatielabel in de trays wordt weggenomen door de kleine robot, waarbij de grote robot een beeld neemt van de tray en de positie van het label doorgeeft aan deze IRB 1200, die zelf telkens vóór een van beide trays wordt gepositioneerd.

 

Inspecteren en opnieuw in trays laden

Voor de eigenlijke inspectie duwt de kleine robot de flesjes op een accumulatietafel, die één uitvoer van verenkelde flesjes heeft naar de inspectielijn, waar ze een lektest en visuele inspectie ondergaan. Op het einde van de inspectielijn staat er opnieuw een accumulatietafel, waarbij de flesjes per tray worden gegroepeerd in een kam. Een camera checkt de kam op volledigheid. Met een servobeweging komen de flesjes in een lege tray terecht, daar klaargezet door een gelijkaardige 4-assige robot als in het begin, nadat met een camera werd gecheckt of de aangevoerde tray effectief leeg is. Opnieuw gevulde trays krijgen nog een nieuw identificatielabel, waarna diezelfde robot de trays automatisch palletiseert in een palletcontainer.

 

Mogelijkheid tot bijkomende controles

Per minuut gaan er zo 3 trays in en uit de robotcel. De robot kan bovendien gevulde trays op een staalnamepositie afzetten en opnieuw oppikken na een kwaliteitscontrole buiten de cel. De frequentie daarvan kan de operator eenvoudig ingeven via het hmi.

Na inspectie gaan de palletcontainers met de trays naar Pfizers centrum voor secundaire verpakking, aan het andere eind van de Rijksweg in Puurs.