Robofobie versus robofilie

 

“Het duurt misschien vijf of tien jaar, maar er komt een tsunami op ons af. Een tsunami van verandering en digitalisering”, vertelt futurist Christian Kromme in zijn bestseller Humanification. Die ontwikkeling roept vaak tegengestelde gevoelens op. Zo is er een toename van zowel robofobie (angst voor robots) als robofilie (enthousiasme ten aanzien van robots), veroorzaakt door sciencefictionschrijvers en filmmakers.

 

Warehouse robotics

Het was de Tsjechische sciencefictionauteur Karel Čapek die in 1920 het woord ‘robotisering’ introduceerde in zijn boek R.U.R. Inmiddels zijn robots alomtegenwoordig in onze samenleving. Al moeten we wel loskomen van het beeld van een blikken mannetje, want ook een pinautomaat is een robot, net als de automatische grasmaaier of een robotstofzuiger. Hebben we het over zelfrijdende vrachtwagens, dan is dat al lang geen primeur meer. Sinds enkele maanden werkt de elektrisch aangedreven Einride T-Pod truck in het Zweedse Jönköping dagelijks een aantal korte ritten af. Al hoeven we niet te wachten op de echte doorbraak van zelfrijdende voertuigen om de robottechnologie binnen te leiden in de logistieke sector. Integendeel, ze is al niet meer weg te denken.

ABB YuMi II_300x250Denk maar aan de collaboratieve YUMI®-robot van ABB, of de volautomatische orderpicking van bijvoorbeeld verse voedingswaren met robots, wat toelaat om snel en flexibel in te spelen op de groeiende vraag in de markt. Robots zorgen immers voor een flexibele en schaalbare oplossing in automatisaties. Het gaat razendsnel. Dit kan mensen (en bedrijven) angstig maken, want hiërarchische structuren verdwijnen en verouderde vaardigheden worden minder belangrijk. Robotica gaat steeds meer vaardigheden overnemen, aangevuld met de capaciteiten van mensen om problemen op te lossen. Maar door de inzet van robots creëren warehouses meer tijd voor essentiële zaken en gaan ze nauwkeuriger werken. Dit is een stap richting het verbeteren van de menselijke efficiëntie en processen worden opmerkelijk slimmer. Nog enkele voordelen van robots: betrouwbaarheid en inzetbaarheid. Zo nemen ze geen pauzes en hoeven ze zich nooit ziek te melden. Ook is het mogelijk om op elk moment over te schakelen van een tweeploegendienst naar een drieploegendienst, waardoor er flexibel en efficiënt kan worden gereageerd op piekmomenten.

Dit alles betekent eveneens dat soft skills, zoals empathie, compassie, bewustzijn en emotie centraler komen te staan. Want, zo legt Kromme uit, die eigenschappen zijn niet of nauwelijks te automatiseren – en dus zullen ze stijgen in waarde. “Wilt u relevant blijven in een wereld waarin machines en technologieën steeds sneller, efficiënter en goedkoper worden, zet dan in op soft skills. Veel mensen zijn bang voor technologie, maar technologie gaat gewoon leiden tot een andere mindset.”

Het is duidelijk, robotica en automatisering zijn niet meer te stoppen, zowel in het dagelijkse leven als in de logistieke sector. Maar wat angsthazen ook beweren, ze bieden meer opportuniteiten dan risico’s. Op één voorwaarde: we moeten ze in de armen sluiten als de gangmakers voor toekomstige groei. Ze niet gaan aftekenen als de snoodaards uit sciencefictionfilms die onze banen inpikken, afdelingen irrelevant maken of bedrijven opdoeken. De kracht komt te liggen bij het samengaan van efficiënt werkende robots en het strategische denken van de mens.

 

Referentie:
Kromme, Christian, Humanification 2017. The Choir Press, 2017.